Alimentatie na scheiden

Na een echtscheiding is het niet zo dat u helemaal niks meer met elkaar te maken heeft. U blijft namelijk tot op zekere hoogte verplicht om uw ex-partner financieel te ondersteunen, de zogenaamde onderhoudsplicht. Dit houdt in dat er wordt meebetaald aan de kosten van het levensonderhoud, een vast geldbedrag dat meestal maandelijks wordt uitgekeerd: alimentatie. maar alimentatie kan ook in natura worden voldaan: u betaalt dan bijvoorbeeld direct de huur en/of de vaste lasten en rekeningen van uw ex-partner.

Er bestaan twee verschillende vormen van alimentatie:

  • Kinderalimentatie: het kind mag zo min mogelijk achteruit gaan bij een scheiding, daarom betaald degene die vertrekt – degene die dus niet meer de dagelijkse zorg voor het kind heeft – een maandelijks bedrag aan alimentatie totdat het kind een bepaalde leeftijd heeft. Als u er samen niet uit kunt komen bepaald de rechter de hoogte van het bedrag.
  • Partneralimentatie: is uw kostwinnende partner ervandoor gegaan en kunt u nu financieel uw hoofd niet meer boven water houden? Dan heeft u recht op partneralimentatie. Er is sprake van deze vorm van alimentatie als de inkomens van u en uw ex flink verschillen. De hoogte van dit bedrag en de periode waarin dit wordt uitgekeerd spreekt u samen af en wordt vastgelegd in een scheidingsconvenant.

Beide vormen van alimentatie worden ieder jaar wettelijk geïndexeerd, want jaarlijks verandert de hoogte van het loon en prijspeil, dus daar moet de hoogte van alimentatie op worden aangepast.

Contact met onze echtscheidingsadvocaat

Meer weten over alimentatie? Neem dan snel contact op met uw echtscheidingsadvocaat in de regio Purmerend. Vul het contactformulier in of bel naar 0299 - 79 92 20 voor meer informatie.